Cold brew káva

“Uvarená” studenou vodou je na Slovensku stále pomerne neznáma, aj keď Japonci ju takto pripravovali už v roku 1600 a hovorí sa, že ich to naučili Holandskí obchodníci. V USA si získala vyššiu popularitu v posledných 10 rokoch. Niekedy ju mylne nazývajú ľadová káva, pretože sa občas podáva s ľadom. Nejde ale o výlučne letný drink, cold brew/cold drip prinášajú iné a veľmi zaujímavé chuťové profily a zvyčajne aj vyššiu dávku kofeínu.

  • Cold brew – káva zaliata studenou vodou a macerovaná aspoň 12 hodín (detaily dole)
  • Cold drip – káva, cez ktorú aspoň 12 hodín prekvapkáva studená voda (detaily nižšie)
  • Ľadová káva – pripravená napr. ako espresso a potom doliata na veľkosť americano studenou vodou a ľadom.

Príprava cold brew kávy

Kávu, čerstvo pomletú na trošku hrubšie – asi ako na filter – dáme do nádoby, v ktorej sa bude macerovať v pomere cca 1:10. Niekde sa uvádzajú pomery vyššie 1:8 a niekde aj nižšie 1:12. Takže ak chceme mať cca 4dcl kávy, tak 40 gramov kávy zalejeme 400 gramami vody a premiešame. Nádobu uzatvoríme a necháme ju na tmavom mieste macerovať 12-24 hodín. Ja osobne odporúčam 12, ale nič nie je vytesané do kameňa. Po uplynutí času kávu prefiltrujeme cez chemex alebo hario, prípadne celý proces môžeme urobiť v nádobke na french press. V extrémnom prípade nemusíme filtrovať vôbec, lebo káva ostane usadená na dne. Môžeme podávať ako je alebo v lete s ľadom. So smotanou a  cukrom…

Čo čakať v šálke: ťažké čokoládové tóny bez horkosti a acidity. Veľmi príjemné, ak ste na viacpercentné kvalitné čokolády.

cold brew odvazena zrnkova kava pre pomer 1:10 ak chceme 4dcl cold brewcold brew pomleta kavacold brew kava zaliata studenou vodou

Zatvoriť a odložiť na tmavé miesto.

Po 12 hodinách:

cold brew filtraciacold brew nalievaniecold brew smotana

Príprava cold drip kávy

Princíp je podobný, ale namletú kávu nezalejeme. Necháme na ňu veľmi pomaly kvapkať vodu, ktorá pomaličky preteká do pripravenej nádoby. Na tento spôsob je už ale potrebný sofistikovaný set nazývaný KYOTO TOWER alebo DUTCH Drip, ktoré môžu byť finančne náročné (nezriedka stovky eur). Odmenou bývajú ľahšie aromatické tóny s jemnejším telom.

Cold drip

Cold Drip

 

 

 

 

 

 

Na oba druhy prípravy odporúčam kvalitnú svetlejšie praženú kávu, dôvody tu.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Odber noviniek
RSS

Komentáre

Okomentujte článok ako prvý!

avatar
  Subscribe  
Upoznorni