Frozen Flat White
Autor:

Frozen Flat White

Môj recept a jeho výhody oproti podobným receptom.

Veľmi rýchla definícia Flat White: Double espresso shot (povedzme, že zo 16gramov kávy, ale záleží od baristu) a doleje sa napeneným mliekom (peny je na ňom minimum). Výsledný nápoj je cca 150 ml.

Iced Coffee. Keď si vypýtate hocikde v Amerike Iced Coffee, dostanete prekvapkávanú kávu a v nej kopu ľadu. Výsledkom je, že už aj tak veľmi riedka káva, bude chutiť ešte redšie. Na popíjanie to nemusí byť zlé.

Frozen Flat white vám v lepšom prípade pripravia tak, že vám do normálneho flat white dajú kocky ľadu, ktoré rozriedia výsledný nápoj a drink je opäť veľmi vodový. To však neplatí o mojom recepte.

Recepty vychádzajúce z instantnej kávy ani radšej nebudem spomínať.

Môj recept na Frozen Flat White

Frozen Flat White

Pripravíme espresso doubleshot a tento okamžite nalejeme do nádobky, v ktorej si normálne vyrábame ľadové kocky a okamžite dáme zmraziť. Výhodou oproti iným prípravám je, že káva nestihne toľko zvetrať. Čím dlhšie je totiž káva teplá, tým viacej oxiduje. Ak by ste teda pripravili kávu a počkali, kým prirodzene schladne, a potom z nej robili ľadovú kávu pomocou ľadových kociek, tak nielenže ju príliš nariedite, ale zároveň bude príliš zoxidovaná, zvetralá a nebude chutiť tak dobre.

Takže espresso a okamžite šup do mrazničky. Tí šťastnejší do shock mrazničky. Takto získame kocky espressa. V tomto prípade double espressa. Ideálne je neskladovať ich pridlho.

Zoberieme si pohár cca 150ml, vhodíme doň kocky espressa. V mojom prípade jedno double espresso znamená 3 kocky (cca 35ml) a zalejeme studeným mliekom.

Štandardné Flat White by sme zaliali speneným teplým mliekom, ak by sme teplým mliekom zaliali tieto kocky okamžite by sa rozpustili a mali by sme vlažný výsledok. Ak ale kocky zalejeme studeným mliekom, bude sa káva rozpúšťať pomalšie. Ja mám najradšej, keď už sú kocky takmer rozpustené a do úst sa mi dostane malý kúsok ľadového espressa. Chuť sa okamžite zintenzívni, ako keby som jedol cookie s kúskami horkej čokolády. Dokonalééé.

Aké variácie robíte vy? Núka sa použiť Cold Brew. Podeľte sa v komentároch 🙂

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

3 komentáre k “Frozen Flat White”

  1. My doma kávu milujeme, hlavne kvalitné espresso. Kupované pražené kávy nám veľmi nechytili, tak sme kúpili malú domácu pražičku gene caffe. A teraz je to super, pražíme podľa našej chuti. Výborne je aj Cold brew, ale v piatom mi príde dripster na prekvapkavanú cold brew, to som zvedavý. Inak Frozen flat white je super, nemôže chýbať v mrazničke

    Odpovedať
    • Vidim ze ste doma zanieteni kavomilci. Gene prazicku poznam, je citliva na okolnu teplotu, takze dosiahnut 2x ten isty vysledok je pomerne tazke, ale inak je vyborna. Rovnomerne pekne prazenie. Este by som pouzil nejake externe chladenie, pretoze na Gene to trva pomerne dlho. Vseobecne prevlada nazor, ze schladit by sa malo za menej ako 5 minut… Zelam vela uspechov a dajte vediet ako dopador diper.

      Odpovedať
      • Driper super, trošku sa treba pohrať, aby bola chuť plnšia, ale aby to aj pretekalo, takže nastaviť správne mletie,. Teraz skúšame aj Nitro cold brew, veľmi zaujímavé. A Gene chladim aj ventilátorom, aby rýchlejšie schladil kávu.

        Odpovedať

Vložiť komentár