Tip ak chudnete a máte radi kávu
Autor:

Pri chudnutí nie je jedno, akú kávu pijete.

Nebudem hovoriť o pití zelenej kávy, pretože v nadpise je „a máte radi kávu“. Pitie tej zelenej nepovažujem za zážitok.

Je jasné, že káva je stimulant, ktorý pomáha roztáčať náš metabolizmus, ale ani to sa nechystám zdôrazňovať. Chcem sa skôr zamerať na spôsob prípravy.

Fyzika

Ak sa chce chudnúť, tak veľmi zjednodušene sa dá povedať, že platí zákon zachovania energie. Ak prijímam viac ako vydám, tak priberám a ak prijímam menej ako vydám, tak chudnem.
Káva sama o sebe má veľmi málo kalórií. Hrnček asi 2 kcal, čo je zanedbateľné číslo. Čím sa stáva káva kalorická sú pridané ingrediencie: mlieko, cukor, sirup, kakao…
Už počujem: „Ale mne to s mliekom a cukrom chutí viac!“ Aj mne! Ale záleží čo.

Horkosť si žiada mlieko a cukor

Ak si pripravíme espresso z tmavo praženej kávy, tak v ňom bude prevládať horkosť. Horkosť vníma väčšina ľudí nepríjemne, pretože horké chute sa v prírode často spájajú s jedmi. Protestovať začnú pivári, že pivá ako IPA sú veľmi horké a napriek tomu obľúbené. Áno, ale ruku na srdce: komu z nás pivo chutilo na prvýkrát. Bolo si naň treba zvyknúť. (Acquired Taste). V káve sa horkosť stále považuje za niečo neželané, aj keď niektorí ľudia ju vyhľadávajú. Horkosť sa dá pomerne dobre zmierniť pridaním mlieka a cukru. V minulom roku bolo okolo 80%-90% predaných kávových nápojov mliečnych.
Keď som v rysovacej fáze (začínam mať dojem, že som v nej posledných 15 rokov), tak si svoje kalórie radšej zjem ako vypijem. Riešením je teda káva, ktorá nie je horká, pretože potom nie som nútený pridávať si cukor a ani mlieko.  Stredné praženie, ktoré nemá výraznú aciditu, ale zatiaľ ani nie horkosť. Takéto espresso je oveľa príjemnejšie na pitie bez mlieka a cukru. Mojím najobľúbenejším je ale filtrovaná káva. Či už chemex alebo V60. Káva pražená na svetlo, pripravená cez filter, dokáže úžasne voňať a príjemné jemné kyselinky ju robia zaujímavou. A len 2kcal. Samozrejme, z mizerných zelených zŕn svetlým pražením skvelú kávu neurobíte.

Kalorické hodnoty niektorých kávových nápojov bez pridaného cukru

Espresso alebo hrnček filtrovanej kávy cca 2-4 kcal
Espresso macchiato 50ml 20 kcal
FlatWhite (140ml) plnotučné mlieko cca 89 kcal
Starbucks Venti Latte s plnotučným mliekom 300 kcal
Starbucks Caramel Brulée Crème Frappuccino 490 kcal
Hnedý cukor 5g 19kcal (nie všade sú balíčky s cukrom rovnakej hmotnosti)

100 gramov kuracích pŕs má 100 kcal. Takže namiesto jedného venti latte radšej zjem 300 gramov kuracieho.
Ak mám chuť na mliečny nápoj, tak mojou voľbou je flat white (double shot espresso a spenené mlieko). Rád si ju dám zo svetlo praženej kávy, pretože vyniknú jemné ovocné vône a chute viac ako pri tmavšom pražení a mlieko zároveň potláča zvýšenú aciditu, ktorá je spôsobená tým, že sa káva pripravuje ako espresso.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

Vložiť komentár