Premiová, Specialty, Výberová – Čo to znamená?

Aký je rozdiel medzi Specialty a Premium? Čo je to cupping score? Čo je to komoditná káva? Ako môže obal pomôcť pri rozpoznávaní či je v sáčiku naozaj kvalita alebo len reklamné slogany.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Zrodila sa nová káva, nová značka a nebolo to ľahké

Volám sa Coffia. Som specialty káva pražená na slovensku

Privítajte novú specialty kávu, praženú vo Veľkom Grobe zo zŕn, ktoré sa vám budú páčiť.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

World Of Coffee Berlin 2019

O najväčšej kávovej výstave World of Coffee 2019 Berlin.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Aký bol SCA Roasting Pro v Kodani

O tom, ako som bol na pražiarskom kurze a certifikácii, čo som tam zažil a skúsil…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

DRIP COFFEE FESTIVAL 2019

5 otázok pre tvorcov Drip Coffee Festivalu 19, alebo na čo sa môžeme tešiť?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Sensory Professional v Holandsku

Sensory Professional training in Nijmegen

O tom, ako som sa zúčastnil SCA Senzorického tréningu v Holandsku a ako to prebiehalo.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Ako môžme pitím dobrej kávy zlepšiť svet

Cena kávy je najnižšia za posledných 13 rokov. Je to pre nás dobrá správa, alebo sú na mieste obavy?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Rozhovor s Jakubom Jandíkom Majstrom Slovenska v cuppingu

Jakub Jandík sa stal šampiónom Slovenska v cup tastingu na Majstrovstvách Slovenska BARISTA 2019. Prečítajte si rozohvor s ním.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Tip ak chudnete a máte radi kávu

Pre chudnutie nie je jedno, akú kávu pijete. Je dôležité, aby chutila a popri tom nemala príliš vysoký obsah kalórii. Ako to dosiahnuť?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Zlomené srdce a káva

Dievca so zlomenym srdcom a kavou

Zlomené srdce potrebuje liek….

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Káva a šport

FlatWhite BikeHelmet Cycling

Pomáha pitie kávy športovému výkonu? Aký je mechanizmus? Je káva dobrá pre vytrvalostných športovcov? Odpovede nájdete v článku.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Coffee Roasters Guild Camp – Reportáž

Reportáž z Coffee Roasters Guild Camp 2018 v Portugalsku.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Need for espresso: Underground – RECENZIA

Kniha need for espresso underground

Recenzia novej knihy od Adriána Krišáka Need4Espresso: Underground. Kritický pohľad na knihu o tom, čo je to je dokonalé espresso.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Krátko o “gravimetrických” kávovaroch. Prečo klamú?

Špičkoví výrobcovia kávovarov tvrdia, že vo svojich strojoch používajú gravimetrickú technológiu. Je to ale naozaj tak?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Zabíjanie v Cameroone zasahuje aj pestovateľov kávy, s ktorými spolupracujem aj ja

V Cameroone sa schyľuje ku krvavej občianskej vojne. Vraždenie a vypalovanie dedín zasahuje aj pestovateľov kávy s ktorými spolupracujem aj ja.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

5 otázok pre tvorcov Drip Coffee Festivalu

5 otázok pre tvorcov Drip Coffee Festivalu, ktorý sa koná už 8.9. v priestoroch Elektrárňa Piešťany.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Kyslé espresso

Prečo je moje espresso kyslé? Nemám dobrú kávu?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

O tom, prečo mám rád osy a čo majú spoločné s kávou.

O osách a cene kávy…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Frozen Flat White

Môj recept, ako pripraviť lahodný krémový Frozen Flat White. Perfektný na horúce letné dni. Čím sa líši od ľadovej kávy a aké sú jeho prednosti.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Ako nastaviť mlynček a espresso kávovar eBook

Naked portafilter espresso

Ebook o tom, ako nastaviť mlynček a espresso stroj tak, aby sme získali dokonalé espresso.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

7 otázok pre Alexa Nagya, porotcu Finále BARISTA 2018

Alex Nagy porotca BARISTA 2018

Interview s Alexom Nagym, porotcom finále BARISTA 2018 – najvýznamnejšej Slovenskej súťaže v príprave kávy.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Cortado na Malorke 

Prečo mám rád cyklistický raj na Malorke. Ich úžasnú kávu Cortado, Tapas a na záver dňa Cavu.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Mlynček na kávu – časť 2.

mazzer min kamen vs krups kamen

Aký mlynček na kávu vybrať a prečo. Čo je to bimodálne a unimodálne mletie. Kónické vs ploché mlecie kamene. Retencia kávy v mlyčeku. Velkosť mlecieho kameňa.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Mlynček na kávu – časť 1.

Prečo melieme kávu? Aké druhy mlynčekov sú dostupné, ktorý je ten pravý, ktorým sa naopak vyhnúť. Prvá časť článku o mlynčekoch na kávu.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Ako dlho vydrží pražená káva čerstvá

Zrnka kavy

Ako dlho vydrží pražená káva čerstvá? Záleží, či je pomletá alebo nie? Čo spôsobuje zvetrávanie? Ako zabezpečiť aby káva vydržala čo najdlhšie? Na čo si dať pri kúpe kávy pozor?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Vybalansované espresso MythBusters edition

Testovanie vybalancovaneho espressa

Vyvážené espresso. Čo to znamená? Urobili sme senzorický test v štýle mythbusters. Čítajte s akým výsledkom.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

AeroPress káva • čo čakať v šálke a prečo

AeroPress umožňuje ľahko modifikovať výslednú chuť kávy. Ako získať jemnú čistú chuť? Ako dosiahnuť ťažšie telo? Aký je rozdiel medzi papierovým a kovovým filtrom? Aká má byť teplota vody? Ako AeroPress používajú šampióni? Dokáže AeroPress pripraviť Espresso?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Ako overiť, či je káva dobrá a zabaviť sa pri tom

Ako ochutnať kávu a skontrolovať jej kvalitu aby sme mohli povedať že ide o dobrú zrnkovú kávu. Ako kávy medzi sebou porovnávať.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Cold brew káva je novinka so zaujímavou chuťou

kava lad

Cold brew káva “uvarená” studenou vodou je na Slovensku stále neznáma. Japonci ju takto pripravovali už v roku 1600. V USA je populárna v posledných 10 rokoch. Niekedy ju mylne nazývajú ľadová káva, pretože sa občas podáva s ľadom. Čítajte ako chutí a ako ju pripraviť a aký je rozdiel oproti cold drip.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Vymrie na zemi Arabica a zostane len Robusta?

Coffea Arabica rastlina

Arabica chutí výborne, Robusta nie. Prečo Robustu chceme v zmesiach? Ako môže zatracovaná Robusta zachrániť svet kávy.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Ako správne pripraviť filtrovanú kávu a čo čakať v šálke

Príprava kávy s chemexom

Rozoberiem, čo to filtrovaná káva je, ako sa pripravuje (video s popisom), aké chute môžeme v šálke očakávať, aká káva je vhodná na prípravu filtra a prečo.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Instantná káva vs zrnková káva. Cena, zdravie, chuť

Instantná káva vs čerstvá káva

Instantná káva a jej krátka história Instantnú kávu vyrobili prvýkrát už v roku 1771 v Anglicku, ale mala problém, že zatuchla už po veľmi krátkom čase. Neskôr sa o jej…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

O tom, prečo nechcem piť kávový bakchus

Flasa vína s pohárom. V pohári sú upražené kávové zrná.

Príde znalec vína do vinotéky: Znalec: Prosím si Slovenské víno. Predajca: Áno samozrejme, aké Slovenské máte na mysli? Znalec: No Slovenské predsa! Predajca: Výborná voľba, Rulandské, Cabernet alebo Merlot? Tu…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Espresso na La Pavoni professional

Espresso na La Pavoni Professional

La Pavoni je môj oblúbený prístroj, ktorý umožnuje manuálnu kontrolu tlaku vody prechádzajúcou kávou. Nech sa páči.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Oplatí sa kúpiť veľmi drahú kávu?

Cibetka

Extrémne drahá káva, extrémne dobrý zážitok? Blížia sa Vianoce a väčšina z nás začne utrácať viac ako bežne. A týka sa to aj kávy, v tomto období sa častejšie ako…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Máte bottomless portafilter? – pomôže vidieť chyby. Viete čo je channeling? Čítajte dalej 🙂

Kava vytekajuca z naheho poratafiltera do salky

Nahý portafilter Portafilter je na espresso kávovaroch držiak košíčka (filtra), do ktorého sa dáva káva (netýka sa automatov). Štandardne má dolu malé potrubie, ktorým vyteká káva buď na jednej strane…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Dve chute tej istej kávy?

zrnka cerstvo uprazenej kavy v ruke

Faktory ovplyvňujúce chuť kávy V minulom poste som písal o tom, ako pražením, presnejšie jeho dĺžkou vieme ovplyvniť chuť kávy (aciditu, arómu, telo a horkosť). Nie je to ale len…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Dark roast je smŕť!

Ako stupen prazenia vplyva na chute kavy

Praženie kávy Na obrázku od Scotta Rao vidno, ako sa dĺžkou praženia (x-os) menia kvality kávy (y-os). Tmavé praženie kávy Prečo sa pražilo a praží na tmavo? Káva sa v…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Piccolo?

Espresso

Piccolo Nedávno som sa zastavil v peknej a príjemnej kaviarni. Prišla milá slečna a spýtala sa, čo si dám. Odpoved znela “Espresso s mliekom”. Slečna milým hlasom a pekným úsmevom…

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS

Vitajte na mojom blogu o káve! Dovoľte mi predstaviť sa…

Kava vytekajuca z naheho poratafiltera do salky

Volám sa Michal Maliarik a mám rád Specialty kávu. Píšem o jej pestovaní, spracovaní, pražení, príprave nápojov z nej a o kávovej kultúre.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook

Facebook
Odber noviniek
RSS