Instantná káva a jej krátka história

Instantná káva vs čerstvá káva

Čerstvá vs instantná káva

Instantnú kávu vyrobili prvýkrát už v roku 1771 v Anglicku, ale mala problém, že zatuchla už po veľmi krátkom čase. Neskôr sa o jej spopularizovanie postarali Američania. Instantná káva od firmy Nescafé bola americkými vojakmi rozšírená už počas druhej svetovej vojny.

Ako sa instantná káva vyrába

Na začiatku je zrnková káva, zvyčajne Robusta. Upraží sa, pomelie a urobí sa silný odvar. Následne sa táto káva preženie granularizačným procesom:

  1. Sušenie – káva sa strieka do veľmi suchého a horúceho vzduchu, ktorý spôsobí, že sa voda odparuje a vzniká granulovaná instantná káva.
  2. Mrazenie – Káva sa veľmi prudko zmrazí, čím vznikajú maličké kryštály, keby sa mrazila pomalšie, vznikali by vačšie. Potom sa vo vákuu kryštály rozmrazujú a vysúšajú.

Výrobcovia tvrdia, že sa v tomto procese nepoužívajú žiadne chemikálie, ale všeobecne sa má za to, že sa granulám trocha pomáha.

Je zdraviu škodlivá?

Internetom sa šíri, že instantná káva obsahuje zvýšené množstvo acrylamidu, čo je chemikália, ktorá preukázateľne spôsobuje rakovinu laboratórnym zvieratám. Instantná káva obsahuje 500 ppb (parts per bilion) voči napr. 6ppb, ktoré obsahuje zrnková káva. Podľa FDA (US Food and Drug Administration) sú tieto čísla správne. ALE iba ak ide o prášok. Keď už sa káva uvarí (čítaj prášok sa zriedi s horúcou vodou), tak máme čísla ako 12 ppb. Takže tí, ktorí chcú, aby instantná vyzerala zle, používajú hodnoty prášku a nie hotového nápoja.

Jediná nezrovnalosť tu je, že espresso sa robí z cca 8 gramov kávy v 35ml vody, čo je veľmi vysoká hustota výsledného nápoja. Instantná sa robí 2 čajové lyžičky na 2,5 dcl, čiže veľmi riedka. Ak máte niekto po ruke refraktometer a napriek tomu, že vlastníte refraktometer máte aj instantnú kávu, tak by ste mohli zmerať, koľko lyžičiek instantnej kávy by bolo treba, aby sa vyrovnala espressu.

Ako je to s kofeínom?

Kofeín sa výrobou instantnej kávy nestráca. Instantná káva sa robí zvyčajne z robusty, ktorá má cca trojnásobne viac kofeínu ako arabica, tak aj instantná káva musí mať viac kofeinu ako espresso z čistej arabiky. Menej kofeinu sa rovná zdravšia káva a preto výrobcovia hovoria, že instantná káva obsahuje menej kofeinu ako espresso. Ale to platí len za predpokladu, že dáte do 2,5 dcl len jednu čajovú lyžičku a to je naozaj len zafarbená voda.

Plesne

České testy instantných káv potvrdili vyššie hodnoty plesní (mykotoxínov) ako je zdravé, čo priamo súvisí s použitím lacnejších menej kvalitných kávových zŕn.

Antioxidanty

Zrnková káva je v našej západnej diete najvačším zdrojom antioxidantov vôbec. Dokonca viac ako zelenina a ovocie dokopy. A dobrá správa je, že instantná káva si tieto antioxidanty zachováva.

To najpodstatnejšie: CHUŤ

Robusta

Čistá robusta sa označuje ako chuťovo prázdna káva. Dokonca prevláda chuť spálenej gumy. Žiadny kávomilec ešte nikdy v kaviarni nepovedal: „Prosím si espresso z robusty z Vietnamu“. A práve z tohto sa robí vačsina instantnej kávy. Takže o chuti sa nedá hovoriť ani keby neplatilo, čo uvediem na konci tohto odstavca. Kvalita kávových zŕn použitej pri výrobe instantnej kávy je najnižšia možná.

Vzhľadom na to, že ľudia začínajú rozumieť tomu, že robusta je niečo ako výplň, ktorá neprináša do šálky nič pozitívne, tak výrobcovia instantnej kávy začínajú používať aj arabicu. Niekedy tvrdia, že 100%. Hmm, ak by sme zanedbali fakt, že aj arabika môže byť extrémne nekvalitná, tak začína to vyzerať dobre, ale nie je! Tu je dôvod prečo:

Čo na to Kávomilec?

Kávomilec už vie, že káva, ak má poskytnúť naozaj zážitok, musí byť vypestovaná kvalitne, zozberané len dozreté a neprezreté plody viď: káva s pôvodom. Výrobcovia instantnej kávy ale nechcú prezradiť, odkiaľ majú kávu, takže kvalita je pochybná a vzhľadom na to, že výsledný produkt nikdy nebude chutiť ako čerstvé espresso, nemá zmysel investovať do drahej, vysokokvalitnej kávy.

Kávomilec vie, že musí byť čerstvo upražená a čerstvo pomletá tesne pred použitím. Už aj na Slovensku časť lepších pražiarov odmieta pomlieť kávu dopredu a všemožne sa snažia zákazníka presvedčiť, aby si kávu kúpil nepomletú, lebo tak zachová arómu a chuť (niektorí dokonca ponúkajú lacné ručné mlynčeky, aby mali odpoveď na „ale ja nemám mlynček“). Pomletá káva veľmi rýchlo zvetrá, dokonca v priebehu pár hodín.

Instantná káva: Nie že ju pomelú mesiace pred konzumáciou zákazníkom. Oni ju aj uvaria mesiace pred tým. Tvrdia, že proces výroby zachová všetku arómu. Ale buď majú naozaj veľmi zlú kávu alebo jednoducho klamú. Dôkaz? Skúste ok espresso a skúste instantnú drahú kávu s označením 100% arabica espresso s reklamným sloganom „pravé talianske espresso“. Mali by chutiť podobne, však? Áaaaale nechutia…

Pamatáte si niektorú z kuchárskych TV shows? Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Zdeněk Polrajch, alebo MasterChef, kľudne aj Moja Mama varí lepšie… Viete, čo majú všetky spoločné? Posolstvo: „Varte z kvalitných a čerstvých potravín a máte vyhraté!“ To isté platí o káve. Uvariť ju a dať do plechovky alebo ju vysušiť nie je nič iné ako konzerva. Nikdy nič instantné nebolo chutnejšie ako čertvé. Alebo sa mýlim?

Kto a prečo pije instantnú kávu

Dovolím si to rozdeliť na 2 časti. Celý svet a potom špeciálne Slovensko.

Svet: Instantná káva je obľúbená najmä v pravo od nás, v Rusku, Ázii, Austrálii ale aj v Anglicku. Naopak najvačší konzumenti čerstvej zrnkovej kávy sú Američania (aj keď s tou instantnou začali), Južná Amerika, Európania, Škandinávci a aj my Slováci (chvalabohu). Krajiny, ktoré sú tradične viac konzumenti čaju sú zároveň aj konzumenti instantnej kávy. Dôvodom môže byť, že sú kávoví začiatočníci a chuť instantnej je pre nich ok.

Slovensko: Pred revolúciou tu bola (zvyčajne) len káva Štandard Zmes, ktorá sa predáva doteraz, ktorá je vačšinou robusta s trochou arabiky. A o úžasných kvalitách robusty som písal už vyššie, takže na vznik komunít kávomilcov neboli tak úplne podmienky. Potom po revolúcii a otvorení hraníc všetci vybehli do prvej dediny v Rakúsku a zakúpili Nescafé Gold a dodnes to pijú ako niečo vážne luxusné. Ale naozaj ruku na srdce, pokúsili ste si prerátať, koľko vás stojí šálka instantnej kávy a koľko naozajstnej? Urobil som to za vás:

Cena instantnej vs cena čertsvo upraženej

Nescafé Gold 200g stojí asi 11 euro

Brazílila Yellow Bourbon 1000g stojí asi 28 euro a je to jedna z najvyhľadávanejších brazílskych káv.

Na hrnček instantnej použijeme 2 lyžičky, čo sú asi 4 gramy. Na espresso použijeme 7gramov.

Cena jednej porcie instantnej je potom 22 centov a cena jedného espressa z Arabiky z Brazílie je 19,6 centa (ak by sme použili 8gramov tak cena je 22.4 centu).

Na záver

Odporúčam, aby ste si kúpili kávu, ktorá viete odkiaľ je. Napr.: Ethiopia Yirgacheffe je skvelá. Viete ako je upražená a kedy… A nie niečo v plechovke, čo kedysi asi bola káva, ale nikto netuší aká, odkiaľ a hlavne ak aj niekedy mohla byť dobrá, tak to bolo vtedy, keď ju uvarili a pred tým, než ju granulovali. Zamyslite sa: Keď si doma uvaríte čerstvú kávu a zabudnete na ňu, tak už ju na druhý deň nevypijete. Alebo? A prečo asi tak tým Angličanom v 1771. rýchlo zatuchla? Nemali tie správne chemikálie?

Ak máte otázky, nápady na doplnenie, alebo jednoducho nesúhlasíte, nechajte mi komentár dolu. Komentáre kontrolujem a určite odpoviem čo najrýchlejšie.  Ak chcete, aby som písal ďalšie články, prosím zdieľajte a lajkujte na FB 🙂 A ak sa chcete zavčasu dozvedieť o novom článku, prihláste sa do môjho mailing listu.

Dajte vedieť priateľom:
Odber noviniek
RSS

Komentáre

1 Komentár ku "Instantná káva vs zrnková káva. Cena, zdravie, chuť"

Upoznorni
avatar
Usporiadaj podľa:   najnovšie | najstaršie | naviac hlasované
Josef Kovář
Hosť

napsáno velice výstižně a hlavně Vašim pohledem. Souhlasím s tím, co píšete.

close

Páči sa vám tento blog? Povedzte o ňom svojim priaťeľom. :)