Instantná káva vs zrnková káva. Cena, zdravie, chuť [aktualizované]
Autor:

Instantná káva a jej krátka história

Instantná káva vs čerstvá káva
Čerstvá vs instantná káva

Instantnú kávu vyrobili prvýkrát už v roku 1771 v Anglicku, ale mala problém, že zatuchla už po veľmi krátkom čase. Neskôr sa o jej spopularizovanie postarali Američania. Instantná káva od firmy Nescafé bola americkými vojakmi rozšírená už počas druhej svetovej vojny.

Ako sa instantná káva vyrába

Na začiatku je zrnková káva, zvyčajne Robusta. Upraží sa, pomelie a urobí sa silný odvar. Následne sa táto káva preženie granularizačným procesom:

  1. Sušenie – káva sa strieka do veľmi suchého a horúceho vzduchu, ktorý spôsobí, že sa voda odparuje a vzniká granulovaná instantná káva.
  2. Mrazenie – Káva sa veľmi prudko zmrazí, čím vznikajú maličké kryštály, keby sa mrazila pomalšie, vznikali by vačšie. Potom sa vo vákuu kryštály rozmrazujú a vysúšajú.

Výrobcovia tvrdia, že sa v tomto procese nepoužívajú žiadne chemikálie, ale všeobecne sa má za to, že sa granulám trocha pomáha.

Je zdraviu škodlivá?

Internetom sa šíri, že instantná káva obsahuje zvýšené množstvo acrylamidu, čo je chemikália, ktorá preukázateľne spôsobuje rakovinu laboratórnym zvieratám. Instantná káva obsahuje 500 ppb (parts per bilion) voči napr. 6ppb, ktoré obsahuje zrnková káva. Podľa FDA (US Food and Drug Administration) sú tieto čísla správne. ALE iba ak ide o prášok. Keď už sa káva uvarí (čítaj prášok sa zriedi s horúcou vodou), tak máme čísla ako 12 ppb. Takže tí, ktorí chcú, aby instantná vyzerala zle, používajú hodnoty prášku a nie hotového nápoja.

Jediná nezrovnalosť tu je, že espresso sa robí z cca 8 gramov kávy v 35ml vody, čo je veľmi vysoká hustota výsledného nápoja. Instantná sa robí 2 čajové lyžičky na 2,5 dcl, čiže veľmi riedka. Ak máte niekto po ruke refraktometer a napriek tomu, že vlastníte refraktometer máte aj instantnú kávu, tak by ste mohli zmerať, koľko lyžičiek instantnej kávy by bolo treba, aby sa vyrovnala espressu.

Ako je to s kofeínom?

Kofeín sa výrobou instantnej kávy nestráca. Instantná káva sa robí zvyčajne z robusty, ktorá má cca trojnásobne viac kofeínu ako arabica, tak aj instantná káva musí mať viac kofeinu ako espresso z čistej arabiky. Menej kofeinu sa rovná zdravšia káva a preto výrobcovia hovoria, že instantná káva obsahuje menej kofeinu ako espresso. Ale to platí len za predpokladu, že dáte do 2,5 dcl len jednu čajovú lyžičku a to je naozaj len zafarbená voda.

Plesne

České testy instantných káv potvrdili vyššie hodnoty plesní (mykotoxínov) ako je zdravé, čo priamo súvisí s použitím lacnejších menej kvalitných kávových zŕn.

Antioxidanty

Zrnková káva je v našej západnej diete najvačším zdrojom antioxidantov vôbec. Dokonca viac ako zelenina a ovocie dokopy. A dobrá správa je, že instantná káva si tieto antioxidanty zachováva.

To najpodstatnejšie: CHUŤ

Proces výroby instantnej kávy je veľmi drahý. Preto, ak sa má byť cenovo dostupná, tak je vyrábaná takmer výlučne z najlacnejších zŕn, zvyčajne z Robusty, ktorá je až 10x lacnejšia ako Arabika.

Robusta

Čistá robusta sa označuje ako chuťovo prázdna káva. Dokonca prevláda chuť spálenej gumy. Žiadny kávomilec ešte nikdy v kaviarni nepovedal: „Prosím si espresso z robusty z Vietnamu“.

Vzhľadom na to, že ľudia začínajú rozumieť tomu, že robusta je niečo ako výplň, ktorá neprináša do šálky nič pozitívne, tak výrobcovia instantnej kávy začínajú používať aj arabicu. Niekedy tvrdia, že 100%.
Ale aj Arabika môže byť lacná (nie však ako robusta) alebo ak je kvalitná, tak veľmi drahá.

Zamená to, že neexistuje instantná káva z kvalitných zŕn?

Nie. Naozaj je na svete zopár firiem, veľmi málo, ktoré sa zaoberajú výrobou instantnej kávy z kvalitných zŕn a niektoré dokonca zo Specialty zŕn. Výsledkom je ale naozaj veľmi drahý produkt, ktorý má len veľmi málo zákazníkov trvajúcich na rýchlom spôsobe prípravy a zároveň hladajúcich dobrú chuť kávy.

Čo na to Kávomilec?

Kávomilec už vie, že káva, ak má poskytnúť naozaj zážitok, musí byť vypestovaná kvalitne, zozberané len dozreté a neprezreté plody viď: káva s pôvodom. Výrobcovia instantnej kávy sa pôvodom svojej kávy nechvália práve pre to, že ide o najnekvalitnejšiu a tým pádom najlacnejšiu kávu.

Kávomilec vie, že musí byť čerstvo upražená a čerstvo pomletá tesne pred použitím. Už aj na Slovensku časť lepších pražiarov odmieta pomlieť kávu dopredu a všemožne sa snažia zákazníka presvedčiť, aby si kávu kúpil nepomletú, lebo tak zachová arómu a chuť (niektorí dokonca ponúkajú lacné ručné mlynčeky, aby mali odpoveď na „ale ja nemám mlynček“). Pomletá káva veľmi rýchlo zvetrá, dokonca v priebehu pár hodín.

Instantná káva: Nie že ju pomelú mesiace pred konzumáciou zákazníkom. Oni ju aj uvaria mesiace pred tým. Tvrdia, že proces výroby zachová všetku arómu. Čo jednoducho nie je pravda. Instantná káva chutí ako káva, ktorú ste uvarili včera, ale zabudli ste na ňu a dnes opatrne skúšate, či sa ešte dá piť. Dá, ale s tou kávou, ktorou bola včera už veľa spoločného nemá.

Kto a prečo pije instantnú kávu

Dovolím si to rozdeliť na 2 časti. Celý svet a potom špeciálne Slovensko.

Svet: Instantná káva je obľúbená najmä v pravo od nás, v Rusku, Ázii, Austrálii ale aj v Anglicku. Naopak najvačší konzumenti čerstvej zrnkovej kávy sú Američania (aj keď s tou instantnou začali), Južná Amerika, Európania, Škandinávci a aj my Slováci. Krajiny, ktoré sú tradične viac konzumenti čaju sú zároveň aj konzumenti instantnej kávy. Dôvodom môže byť, že sú kávoví začiatočníci a chuť instantnej je pre nich ok.

Slovensko: Pred revolúciou tu bola (zvyčajne) len káva Štandard Zmes, ktorá sa predáva doteraz, ktorá je vačšinou robusta s trochou arabiky. A o úžasných kvalitách robusty som písal už vyššie, takže na vznik komunít kávomilcov neboli tak úplne podmienky. Potom po revolúcii a otvorení hraníc všetci vybehli do prvej dediny v Rakúsku a zakúpili Nescafé Gold a dodnes to pijú ako niečo vážne luxusné. Ale naozaj ruku na srdce, pokúsili ste si prerátať, koľko vás stojí šálka instantnej kávy a koľko naozajstnej? Urobil som to za vás:

Cena instantnej vs cena čertsvo upraženej

Nescafé Gold 200g stojí asi 11 euro

Brazílila Yellow Bourbon (Arabica) 1000g stojí asi 28 euro a je to jedna z najvyhľadávanejších brazílskych káv.

Na hrnček instantnej použijeme 2 lyžičky, čo sú asi 4 gramy. Na espresso použijeme 7gramov.

Cena jednej porcie instantnej je potom 22 centov a cena jedného espressa z Arabiky z Brazílie je 19,6 centa (ak by sme použili 8gramov tak cena je 22.4 centu).

Aká je alternatíva

Instantná káva je jemnejšia a „menej hustá“ ako Espresso. Ptreto odporúčam pozrieť sa na alternatívne prípravy kávy ako je napríklad Chemex, V60, Aeropress… Výsledkom budú kávy, ktoré môžete piť podobne ako instantnú kávu – od malej šálky až po poriadny veľký hrnček. Najdôležitejší ale je výber zrnkovej kávy, ktorá viete odkiaľ je. Rôzne odrody Arabiky z rôznych krajín od rôznych farmárov ponúkajú rôzne zážitky, veľa krát nečakané a očarujúce. Ak neviete ako začať, napíšte mi na facebooku, rád vám poradím: https://www.facebook.com/CoffiaSC/

Poobzerajte sa po s láskou pražených specialty kávach z našej pražiarne, alebo si pozrite príslušenstvo, ktoré je pre prípravu kávy potrebné.

Ak máte otázky, nápady na doplnenie, alebo jednoducho nesúhlasíte, nechajte mi komentár dolu. Komentáre kontrolujem a určite odpoviem čo najrýchlejšie.  Ak chcete, aby som písal ďalšie články, prosím zdieľajte a lajkujte na FB 🙂 A ak sa chcete zavčasu dozvedieť o novom článku, prihláste sa do môjho mailing listu.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

11 komentárov k “Instantná káva vs zrnková káva. Cena, zdravie, chuť [aktualizované]”

    • Pan malarik je zřejmě distributorem zrnkové kávy,každá liška chválí svůj ocas.Zásada-všeho s mírou,a co se týče těch plísní,ty jsou všude kolem,to bysme museli pít vařící destilovanou vodu.

      Odpovedať
      • dTest je uznávaný časopis, ktorého merania som použil, nadmerné hodnoty plesní spôsobujú bolesti hlavy, bolesti brucha, nevolnosti a to aj pri nízkych koncentráciách. Odporúčam si predplatiť dTest a pozrieť si, ako sú na tom ktoré kávy.

        Odpovedať
  1. Obycajnu „nescu“ mozem vypit max 1-2 pohare, potom normalne citim ako ma prekysluje a doslova ma unavuje, o naslednom chodeni na zachod kazdych 5 minut ani nehovorim. Co je ale zaujimave, ze ked vypijem instantnu kavu s reishi, tak tieto priznaky absolutne nepocitujem. Kava je silnejsia a nema mocopudne ucinky. Co sa tyka ceny tak co kupujem znacku ANI cez anilab.sk tak stoji cca rovnako ako nescafe gold, ktoru uvadza autor clanku. Ale gramaz je o cosi nizsia samozrejme.

    Odpovedať
  2. Vážený pane Maliariku, robustu bych až tak nehaněl a nezavrhoval. Dostala se ke mně robusta z ostrova Jávy, z plantáží Blawan. Byla i dobře upražená ( Liberecká pražírna). Jen opravdový znalec by poznal, že to není arabica. Připravil jsem ji v Aeropresu a ani můj syn, který je na kávu mlsný (maškrtný), nepoznal že je to čistá robusta.

    Odpovedať
  3. Perfektná stránka , kde sa aj úplný začiatočník dozvie veľa zaujímavých faktov o káve. Natrafila som sem náhodou keď sme sa s priateľom rozhodli, že si ideme kávičku samí mlieť 🙂 našla som tu dobré rady ohľadne mlynčeka. Len tak ďalej pán Maliarik.

    Odpovedať
  4. Nie som kávičkár skôr ju pijem kvôli prebratiu a energií. Pijem kávu rôzneho druhu a spôsobu výroby. Zárobkovú uteká ale aj nescafe. Poraďte akú kávu by som mal preferovať keďže ja kávu nevychutnávam a vypnem ju na dva krát čo sa všetci fico a lebo ju vychutnávali a potom sa na pýtajú ty si už kávu vypil? A oni máje ešte pol pohára.
    Za odpoveď ďakujem
    Ľubomír Mikuš
    Poprad

    Odpovedať

Vložiť komentár