Rozhovor s Adriánom Krišákom o jeho novej knihe
Autor:

Adrián Krišák je v slovenskej a českej kávovej komunite veľmi známy najmä vďaka svojmu projektu Need for Espresso. Adrián v rámci tohto projektu chystá novú knihu, o ktorej sme sa spolu porozprávali.

Čo Ťa viedlo k napísaniu druhej knihy?

Po vydaní prvej knihy som si uvedomil niekoľko vecí. Nové témy, ktoré človek bude chcieť rozobrať a podrobne preskúmať sa budú objavovať neustále podľa potrieb komunity. Dokončením prvej knihy sa predomnou otvorila úplne nová cesta, ktorú som predtým nevidel. Vedel som, že mi moja povaha nedovolí nepokračovať. Chcel som sa ale zorientovať a tak druhá knižka prichádza až takmer dva roky po prvej. Nerád pracujem na niečom, čo pre mňa nemá duševnú hodnotu a tá sa nedá čerpať z ničoho. Po ročnej pauze som ale zhromaždil dostatok otázok na samého seba a tak v júli 2019 začali vznikať texty do druhej knižky – Technológie vody.

Druhá kniha sa teda venuje špeciálne vode. Prečo?

Voda je základnou podmienkou existencie života na Zemi. Aký veľký vplyv má jej zloženie na prípravu kávy? Nezanedbateľný. Druhý diel Need for Espresso: Underground vám zrozumiteľne vysvetlí základnú chémiu vody a dozviete sa, prečo vaša káva alebo samotná voda nechutia tak, ako by ste si predstavovali. Knižka vznikla vďaka niekoľkomesačnej medzinárodnej spolupráci. Konkrétne vďaka spoločnostiam Brita a BWT, ktoré sa venujú filtrovaniu vody desiatky rokov. Podarilo sa mi dostať dokonca priamo do továrne a laboratórií Brity v Nemecku. Strávil som tam dva dni vďaka českej firme Aqualink. Školili ma ľudia, ktorí tie filtrácie vytvárali. Som za to nesmierne vďačný. V danej chvíli mi to odpovedalo na všetky otázky, na ktoré som dovtedy nemal odpoveď. Nie, neviem všetko. Vždy sa je na čo spýtať.
A treba si vážiť kapacity, ktoré sa rozhodli odovzdávať svoje vedomosti ďalej na rodnom Slovensku. Na knižke opäť spolupracoval aj doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD. 

Čo sa zmenilo oproti prvej knihe?

Knižka je v porovnaní s prvou po technickej stránke o niekoľko levelov vyššie. Obrovský kus práce opäť predviedla ilustrátorka Nikoleta Gajarová. Dá sa povedať, že sme začínali naraz na jednom študentskom byte. Pomohli sme jeden druhému začať niečo úplne nové. Nedám na ňu dopustiť. Je jedna z najlepších a najochotnejších ľudí, s akými som doteraz pracoval. A je rovnako šialená ako ja, možno preto si (ne)rozumieme, haha.

Knihou to ale nekončí, však?

Aj keď o vode rozprávame rôznymi kanálmi (Drip Coffee Festival, NFE:U, SCA, STANDART…) už nejaký čas, som si istý, že pozornosť sa na ňu ešte len začne upriamovať v nasledujúcich rokoch. Kedysi bolo auto luxusom ,,elity”, ich skutočný čas nastal až keď zľudoveli. Tentokrát to nebude iba o knihe. Chceme ľudom do domácnosti priniesť cenovo dostupné jednoduché riešenia aby pili kvalitnejšiu, chutnejšiu vodu. Nakoniec pochopia, že je to zdravšie a lacnejšie ako kupovanie balenej vody.

Vydať knihu na Slovensku nie je jednoduché. Ako vieme pomôcť?

Need for Espresso nikdy nebol môj hlavný projekt. Na začiatku som sľúbil sám sebe, že nikdy nepôjdeme kvantitu na úkor kvality. Je to projekt, ktorý má svoje nepísané štandardy. A ak by nás predsa len niekto chcel podporiť, môže si kúpiť druhú knižku v predpredaji .

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

Vložiť komentár