Extrémne drahá káva, extrémne dobrý zážitok?

Blížia sa Vianoce a väčšina z nás začne utrácať viac ako bežne. A týka sa to aj kávy, v tomto období sa častejšie ako inokedy kupujú tie s mastnejšou cenovkou 🙂 Kupujeme ale naozaj to najlepšie?

Čo to znamená drahá káva? Zameriam sa na dva príklady (ceny sú na konci článku). Jedna si podľa môjho názoru svoju cenovku zaslúži, druhá nie.

Kopi Luwak

Začnem tou druhou spomínanou. Kopi Luwak, u nás predávaná ako cibetková káva. Civets, alebo Cibetky sú všežravce, trocha vačšie ako naše mačky.

Žijú v Indonézii a časť ich potravy tvorila káva. Tieto potvorky behali po kávovníkoch a vyberali si len nakrajšie, najchutnejšie a najzrelšie plody. Dužinu strávili a zrná vylúčili nezmenené (tvrdí sa, že enzýmy počas trávenia priaznivo vplývajú na chuť kávy, ale kto vie). Pracanti potom ich výkali zbierali, čistili a takto “pozberanú úrodu” predávajú pod označením Kopi Luwak, kde kopi po indonezsky znamená káva a Luwak už spomenutá Cibetka.

No poviete si: pekný príbeh, už chápem prečo je tá káva taká drahá. Isto musí byť skvelá. Mierne vás sklamem, keď som v Indonézii bol, tak väčsina Cibetiek je zatvorená v klietkach a žerú len to čo im nasypú. Nie, nie, už to nie sú len tie najchutnejšie zrná ani tie najzrelšie. Jednoducho väčsinou si kupujete obyčajnú Balijskú kávu, ktorá si podľa môjho názoru svoju cenovku (jednej z najdrahších káv sveta) nezaslúži. A to som sa nerozbehol o tom, ako tie chúdence v tých klietkach trpia…

Jamaica Blue Mountain

Ďalší príklad je Jamaica Blue Mountain. Napísal som, že si zaslúži cenovku? Nie tak celkom 🙂

Jamaica mi naozaj chutí, hovorí sa o nej, že je jedna z najlepších káv sveta (o cibetkovej sa hovorí ako o jednej z najdrahších – nie najlepších). Jamaica je skvelá, má jemnú príjemnú chuť bez výstrelkov – pôsobí zamatovo a plno. Jej cena je taká vysoká aj pre to, že je jej málo. Rastie vo vysokohorskom prostredí a Japoncom nenormálne chutí. Asi pre to skupujú každoročne 95% produkcie. 5% kúpia Američania. Čo ostane nám? No presne tak! Ale obchodníci majú svoje tajné zbrane, takže kde tu sa dá kúpiť aj tu.

Záver

Samozrejme sú ďalšie skvelé, alebo len drahé kávy, ktoré sa u nás dajú kúpiť, niektoré s pekným príbehom, iné bez. Tieto dve som vybral pre porovnanie. Za Luwak by som nezaplatil, ale za Blue Mountain áno. Luwak je pre mňa len drahá ale nie chutná káva, pravdepodobne aj pre to, že tá pôvodná “zberačská asi ani neexistuje” – a nepomôžu ani certifikáty, ktorých je plná letisková hala so svojimi duty free obchodmi.

Veľmi dobrá káva, o ktorej vieme povedať, že bola vypestovaná v danej krajine, v danej oblasti, na danej farme, daným farmárom, stojí na Slovensku od 30-50 euro za kilo. Môže stáť samozrejme viac, ale chcel som položiť nejaký základ. Nejaký výborný štandard.

Blue Mountain 300 a nezriedka aj viac euro za kilo.

Kopi Luwak viac ako 600 euro za kilo.

No nič, treba ich zopárkrát ochutnať, aby si človek spravil vlastný názor. Skúste niektorú z kaviarní, kde vám ich ponúknu.

Aké sú vaše skúsenosti? Nechajte komentár 🙂 Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak ho budete zdielať.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Odber noviniek
RSS

2
Komentáre

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
michalPeterG Recent comment authors
  Subscribe  
najnovšie najstaršie naviac hlasované
Upoznorni
PeterG
Hosť
PeterG

Akúsi cibetkovú (schválne píšem “akúsi”, lebo nepamätám si “značku”) klasicky tmavo praženú som pil robenú na vlastnom stroji. Minuli sme naraz celé balenie 50g, aby sme odladili mletie, ako treba. Všetci 3 zúčastnení skonštatovali, že fuj vo vôni a nič moc v chuti (pre mňa úplne na figu, keďže tmavé praženie fakticky nepijem, a táto ničím nezaujala). Stotožňujem sa s autorom v závere.