Oplatí sa kúpiť veľmi drahú kávu?
Autor:

Extrémne drahá káva, extrémne dobrý zážitok?

Blížia sa Vianoce a väčšina z nás začne utrácať viac ako bežne. A týka sa to aj kávy, v tomto období sa častejšie ako inokedy kupujú tie s mastnejšou cenovkou 🙂 Kupujeme ale naozaj to najlepšie?

Čo to znamená drahá káva? Zameriam sa na dva príklady (ceny sú na konci článku). Jedna si podľa môjho názoru svoju cenovku zaslúži, druhá nie.

Kopi Luwak

Začnem tou druhou spomínanou. Kopi Luwak, u nás predávaná ako cibetková káva. Civets, alebo Cibetky sú všežravce, trocha vačšie ako naše mačky.

Žijú v Indonézii a časť ich potravy tvorila káva. Tieto potvorky behali po kávovníkoch a vyberali si len nakrajšie, najchutnejšie a najzrelšie plody. Dužinu strávili a zrná vylúčili nezmenené (tvrdí sa, že enzýmy počas trávenia priaznivo vplývajú na chuť kávy, ale kto vie). Pracanti potom ich výkali zbierali, čistili a takto „pozberanú úrodu“ predávajú pod označením Kopi Luwak, kde kopi po indonezsky znamená káva a Luwak už spomenutá Cibetka.

No poviete si: pekný príbeh, už chápem prečo je tá káva taká drahá. Isto musí byť skvelá. Mierne vás sklamem, keď som v Indonézii bol, tak väčsina Cibetiek je zatvorená v klietkach a žerú len to čo im nasypú. Nie, nie, už to nie sú len tie najchutnejšie zrná ani tie najzrelšie. Jednoducho väčsinou si kupujete obyčajnú Balijskú kávu, ktorá si podľa môjho názoru svoju cenovku (jednej z najdrahších káv sveta) nezaslúži. A to som sa nerozbehol o tom, ako tie chúdence v tých klietkach trpia…

Jamaica Blue Mountain

Ďalší príklad je Jamaica Blue Mountain. Napísal som, že si zaslúži cenovku? Nie tak celkom 🙂

Jamaica je celkom fajn, hovorí sa o nej, že je jedna z najlepších káv sveta (o cibetkovej sa hovorí ako o jednej z najdrahších – nie najlepších). Jamaica má jemnú príjemnú chuť bez výstrelkov – pôsobí zamatovo a plno. Jej cena je taká vysoká aj pre to, že je jej málo. Rastie vo vysokohorskom prostredí a Japoncom nenormálne chutí. Asi pre to skupujú každoročne 95% produkcie. 5% kúpia Američania. Znamená to však, že je z pomedzi najlepších? Bohužial nie. Existuje mnoho výberových káv, ktoré sú výrazne lepšie ako Jamaica Blue Mountain a napriek tomu majú cenovku aj 10x nižšiu.

Záver

Samozrejme sú ďalšie skvelé, alebo len drahé kávy, ktoré sa u nás dajú kúpiť, niektoré s pekným príbehom, iné bez. Za Luwak by som nezaplatil a pravdepodobne ani za Blue Mountain.

Geisha

Najlepšia odroda kávy, ktorá si svoju cenovku naozaj zaslúži je Geisha. Viac o tejto odrode sa môžete dočítať v tomto článku

Treba ich zopárkrát ochutnať, aby si človek spravil vlastný názor.

Aké sú vaše skúsenosti? Nechajte komentár 🙂 Ak sa vám článok páčil, budem rád, ak ho budete zdielať.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

2 komentáre k “Oplatí sa kúpiť veľmi drahú kávu?”

  1. Akúsi cibetkovú (schválne píšem „akúsi“, lebo nepamätám si „značku“) klasicky tmavo praženú som pil robenú na vlastnom stroji. Minuli sme naraz celé balenie 50g, aby sme odladili mletie, ako treba. Všetci 3 zúčastnení skonštatovali, že fuj vo vôni a nič moc v chuti (pre mňa úplne na figu, keďže tmavé praženie fakticky nepijem, a táto ničím nezaujala). Stotožňujem sa s autorom v závere.

    Odpovedať

Vložiť komentár