O tom, prečo mám rád osy a čo majú spoločné s kávou.
Autor:

Pre väčšinu ľudí sú osy len otravný a nebezpečný hmyz, ktorý treba vyhubiť s čo najväčšou razanciou. Pre mňa sú krásne, ale hlavne príšerne inteligentné a užitočné. Ôs je veľa druhov a každý má svoje špecifiká.

Hovorí sa, že papier objavili v Číne tak pred 2000 rokmi. Omyl. Papier ako prvá objavila a vyrobila osa. Hryzadlami pomaličky z dreva vyhryzie troška materiálu a ten potom rozomelie v ústočkách spolu so slinami a použije na stavbu svojich papierových hniezd. Áno, PAPIEROVÝCH. Takže Číňania to len odkukali, ale nevymysleli.

Že vraj ľudia vymysleli klimatizáciu. Ako už isto tušíte, neboli to ľudia ale osy. Osa priletí k zdroju vody, natiahne do úst kvapku vody, priletí na hniezdo, tam ju vypľuje a začne ovievať krídelkami. Keď sa kvapka odparí, odoberie tak skupenské teplo a ochladí tým hniezdočko. Osa odletí po ďalšiu kvapku vody a zabezpečí tak, aby larvám v hniezde nebolo príliš teplo.

Spomenul som aj, že osy sú užitočné. Sú. Napríklad tým, že sa živia aj iným hmyzom napríklad muchami. Ale nielen nimi.

Coffee Borer

Coffee Borer je maličký chrobáčik, ktorý má na svedomí, že cena kávy výrazne rastie už od roku 2010. Tento chrobáčik navŕta kávovníkovú čerešňu a nakladie do nej vajíčka.

Po vyliahnutí larvy zožerú kávové zrná a tým vlastne celú čerešňu zničia. Veľmi rýchlo dospievajú a kladú svoje vajíčka do ďalších a ďalších čerešní. Na Hawaii je tento chrobák zodpovedný za to, že každým rokom klesá úroda o 20%. V Brazílii minulý rok ohlásili obrovské straty spojené s týmto chrobákom, keď až 30% úrody bolo napadnutej. Hovoria o najväčšej kalamite za posledných 40 rokov. Prečo sa tento chrobáčik, živiaci sa len kávou, tak rýchlo šíri? Je to preto, že verejnosť stále tlačí na to, aby sa pestovalo ekologicky, na čom nie je nič zlé. Do roku 2013 sa káva ošetrovala chemikáliou Endosulfan. Ide o výnimočne nebezpečný insekticíd, ktorý bol zakázaný https://sk.wikipedia.org/wiki/Endosulfán. Coffee Borer sa z tohto zákazu teší najviac a prežíva svoj najväčší rozmach.

Všetci sa samozrejme snažia nájsť ekologické riešenie. Jedným z nich sú aj osy, ktorým Cofee Borer chutí. Majú u mňa stále väčší a väčší rešpekt. Vyvinuli si mechanizmus, ktorým vedia malé chrobáčiky efektívne vyhľadávať. Pomáhajú aj niektoré druhy vtáčikov, Warbler, ktoré dokážu populáciu borera znížiť až o 50%.

Pre nás, ako koncových užívateľov Coffee Borer znamená dve nepríjemné veci. Prvá je, že káva je stále drahšia. Druhá, že zrná, ktoré sú napadnuté chutia zle. Takže ak sa ku vám dostane káva, ktorá bola Borerom napadnutá, tak to pocítite aj na jazyku.

Globálne rozšírenie chrobáka má na svedomí aj nedostatočné triedenie zŕn a nedostatočné ošetrovanie.

Ďaľšie články o káve

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

Vložiť komentár