5 otázok pre tvorcov Drip Coffee Festivalu
Autor:

1. Ako a kedy vznikol nápad zorganizovať Drip Coffee Festival a kto za ním stojí?

Prvotný nápad na organizáciu festivalu výberovej kávy zameraného na prípravu alternatívnymi metódami prišiel v máji 2017. Hlavnou myšlienkou bolo a stále je prezentovať slovenské pražiarne výberovej kávy a dať príležitosť prezentovať ich kávy tak, ako si práve ich producenti myslia, že sú najlepšie. Zároveň chceme vytvoriť priestor na diskusiu, či už s konzumentom alebo aj priestor na komunikáciu medzi pražiarmi alebo baristami. Prvý ročník vznikol za 2 mesiace a organizovali sme ho v trojici – Peter Dvorský (majiteľ a pražiar Concept Coffee Roasters), Daniel Dvorský (marketing Concept) a Adrián Krišák (barista Concept). Táto zostava zostala nezmenená aj pre aktuálny ročník. Drip je skôr o komunite ako o tom, kto ho organizuje. Veľa našich kamarátov z baristickej scény nám pomáha s organizáciou, za čo im veľmi ďakujeme. Bez nich by možno Drip ani nebol.

Drip Coffee Festival

2. Kedy a kde sa koná aktuálny ročník a na čo sa môžeme tešiť?

Aktuálny ročník sa koná 8.9. v priestoroch Elektrárňa Piešťany, čo je bývalá obecná mazutová elektráreň. Od roku 2014 je priestorom pre vzdelávanie a kultúrne podujatia. Považujeme ho za jeden z najkrajších industriálnych priestorov na Slovensku. Spojiť raritu v podobe 112 rokov starej budovy s výberovou kávou nám príde úžasné. Tento rok sa na Dripe predstaví 9 slovenských pražiarní a 1 hosť z ČR. Ako aj minulý rok, všetci pražiari budú mať príležitosť pripraviť aj espresso na bare, ktorý nám zabezpečí Nouva Simonelli. Vypočuli sme aj hlasy ľudí, ktorým chýbali mliečne nápoje, ktoré tento rok na festivale budú ponúkané.

3. Na festivale budú cuppingy. Ako to bude prebiehať? Je to len pre profesionálov alebo majú zmysel aj pre kávových začiatočníkov?

Cupping dostane tento ročník samostatnú miestnosť a trošku metalu – skvelých ľudí z Mad Dropu. Minulý rok sme podcenili záujem o cupping a kapacita bola nedostatočná. Poučenie pre nás. Veríme, že kapacita priestoru pre cupping bude tento rok dostatočná a dostane sa na všetkých záujemcov. Budeme mať cupping slovenskej scény a druhé kolo káv z európskych pražiarní. Ak máte vlastnú cuppingovú lyžicu, neváhajte si ju pribaliť a prídite si srknúť s nami. Mimo cuppingu budú v tejto miestnosti aj workshopy homebrewingu.

Drip Coffee Festival

4. Máte pre nás pripravené oproti predchádzajúcemu ročníku nejaké prekvapenia?

Sústredili sme sa na nápravu všetkých pripomienok minulého ročníka, prednášková miestnosť bude väčšia, cupping dostal vlastný priestor, kávu si kúpite u každej pražiarne priamo v stánku a budú aj mliečne nápoje. Máme veľmi špeciálneho mystery guesta, ktorý nám zodpovie otázky o jednej z kľúčových surovín pri príprave kávy. Bude aj slot, ktorý pre nás pripraví SCA Slovakia a veríme, že rozprúdi diskusiu o téme výberovej kávy. Opäť budeme kávu pripravovať do kompostovateľných pohárov, ale budeme naozaj najšťastnejší, keď veľa z vás uvidíme s vlastným pohárikom.

A napokon kniha Need for Espresso: Underground. Adrián za pomoci svojich kolegov z brandže rok zostavoval 110 stranový dokument o espresse, ktorý dostal knižnú podobu a netradičné grafické spracovanie v podaní Nikolety Gajarovej. Podobný súvislý text v domácom jazyku o espresse v našej krajine alebo Čechách neexistuje. Za festival texty knižky konzultoval aj Peter. Mimo festival to bol napríklad profesor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Peter Szolcsányi a headbaristi dobre známych slovenských a českých kaviarní s výberovou kávou Dominik Novák, Dušan Pavelka a Alexander Nagy.
Dúfame, že knižka bude mať hlbší zmysel a konečne v súvislom texte vysvetlí celú problematiku. Nedostanete odpoveď, čo je dokonalé espresso a ako ho pripraviť. Naučíte sa diagnostikovať vaše výsledky, hľadať odpovede na otázky, prečo espresso chutí tak, ako chutí, a ukáže vám ako postupovať na ceste k vlastnému cieľu.

5. Kde si môžem kúpiť lístok?

Kapacita festivalu je obmedzená. Zatiaľ ešte lístky sú a zrejme budú nejaké aj na bráne. Človek ale nikdy nevie. Netreba odložiť všetko na poslednú chvíľu 🙂

Drip Coffee Festival

P.S.: Nezabudnite sa zapojiť do súťaže o lístky na Drip Coffee Festival na Facebooku.

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

Vložiť komentár