Zabíjanie v Cameroone zasahuje aj pestovateľov kávy, s ktorými spolupracujem aj ja
Autor:

Dnes som dostal e-mail od obchodného partnera z Cameroonu, v ktorom ma informuje o vyhrotenej situácii. Cameroonom otriasa politická kríza, vraždenie, vypaľovanie škôl a dedín.

Z Mattiho emailu:

  • V máji vojenská jednotka strielala na náš sklad kávy bez varovania a zasiahla mladého muža do hlavy. Prišiel o oko, ale prežil.
  • V júni vojaci zaútočili na naše priestory, kde spracovávame kávu a vypálila ich. Vypálili aj dom jednej z našich mladých zamestnankýň. 18 mladých žien vojaci odviedli, ale nakoniec ich prepustili.
  • Náš export kávy bol prerušený na 4 mesiace, ale konečne sa nám našu úrodu podarilo previezť z konfliktného územia a začíname ju baliť do vriec….

Čo sa vlastne stalo?

Cameroon je rozdelený na dve časti severozápadná a juhozápadná malá časť hovorí po anglicky. Zvyšok, majorita, hovorí po francúzsky. Anglofónni právnici, učitelia a študeni začali v 2016 protestovať proti frankonifikácii. Žiadali viac anglických škôl a úradov. Protesty boli krvavo potlačené frankofónnou vládou. Zatkli stovky demonštrantov vrátane detí. Zaznamenané boli aj obete na životoch. Odvtedy sa kríza vyhrocuje a armáda vypaľuje dediny a vraždí ludí. Organizácia Human Rights Watch zaznamenala viac ako 130 dedín, v ktorých boli vypálené domy. Článok Human Rights Watch si môžete prečítať tu.

 

BBC dokument:

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

2 komentáre k “Zabíjanie v Cameroone zasahuje aj pestovateľov kávy, s ktorými spolupracujem aj ja”

  1. „kvoli frankonifikacii“….slusne. U nas vlada, predseda a ‚nasi ludia‘ flagrantne rozkradaju spolocnu kasu, vratkove podvody a machinacie s dph su zjavne, a aj predrazene, nefunkcne IT projekty, zato so spravne nastavenymi penazovodmi a ludia sa zidu na esenpecku parkrat a caka sa na buduce volby. Radost zit na Slovensku.

    Odpovedať

Vložiť komentár