Krátko o „gravimetrických“ kávovaroch. Prečo klamú?
Autor:

V dobrých kaviarňach sa snažia o konzistentnosť

Najprv sa so zrnom bavia pomerne dlho. Ladia, na ako hrubo ho pomlieť, koľko ho použiť na jednu porciu, ako dlho nechať pretekať vodu, akú vodu, ako teplú… A potom, keď majú všetko tip top, tak chcú, aby každé daľšie espresso bolo také ako to pred tým. Všetky parametre sú nastavené okrem jedného a to, koľko vody pretečie pákou cez puk z pomletých zŕn. A práve toto sa okrem iného snažia riešiť moderné kávovary. Nespoliehať sa na oko baristu, že zastaví prietok vody v presnom okamihu, ale vážiť výsledné espresso a zastaviť automaticky.

Napr. tento:

BLACK EAGLE GRAVIMETRICAkurát, že výrobcovia trocha klamú. Deklarujú, že stroj používa gravimetriu. Lenže GRAVIMETRIA je časťou geofyziky študujúca tvar a rozmery Zeme, jej vonkajšie tiažové pole a teóriu presných tiažových meraní. Ako napríklad veľké podzemné jaskyne môžu ovplyvňovať tiažové zrýchlenie a podobne.  Prístroj na meranie tiažového zrýchlenia sa volá gravimeter. Viac napr. v skriptách z Katedry aplikovanej a environmentálnej geofyziky.

Nechápte ma zle. Rád by som mal black eagle doma na kuchynskej linke. A aj v obývačke. Za 30tisíc USD dostanete špičkový stroj. ALE NIE S GRAVIMETRIOU! ALE S VÁHOU! A to je podstatný rozdiel. Aj Simonelli nakoniec priznávajú, že ide len o zabudovanú váhu. A váhy ako vieme, nemerajú gravitačné pole, ale merajú silu, akou toto pole pôsobí na teleso.

Takže toto:

Nie je toto:

To druhé majú na Slovenskej Technickej Univerzite a stálo to 406 tisíc euro.
Mimochodom, aktuálne to vyzerá, že takmer každý barista je geofyzik. Alebo s nimi aspoň chodí na pivo.
Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

Vložiť komentár