Piccolo?
Autor:

Piccolo

Nedávno som sa zastavil v peknej a príjemnej kaviarni. Prišla milá slečna a spýtala sa, čo si dám. Odpoved znela „Espresso s mliekom“. Slečna milým hlasom a pekným úsmevom na perách odvetila: „Jedno Pikolko?“
V hlave mi prebehlo, čo vsetko by sa dalo na to povedať, ale dal som len úsmev a odpoveď: „Áno prosím“.

Iste sa to uz stalo mnohým z Vás a nie som jediný. Ale poďme pekne od začiatku. Definícia toho nápoja, ktorý som si chcel objednať nie je taká úplne jednoduchá (uvidime neskor), nateraz si vystačime s touto:

Espresso
Espresso je nápoj, ktorý sa pripravuje tak, že takmer vriaca voda (cca 88 stupnov) sa pod tlakom (cca 9 bar) pretláča cez najemno namletú praženu kávu (8gramov). Vysledný nápoj ma objem cca 25ml. Dávam do pozornosti objem 25ml – čiže polka poldecáka (nie deci!)
Takto pripravený nápoj ma hustejšiu konzistenciu, ako umožňujú iné spôsoby. Pocitu hustoty espressa sa hovori telo.

Piccolo
V taliančine môže znamenat aj malý. Piccolo je však malá flauta, ktorá znie o oktávu vyššie, ako bežná flauta.

Problém ale nastáva s výrazom Presso. Čo dostanete, keď si objednáte Presso? Asi tušíte, že lungo (možno) a možno espresso. Ak ale chcete espresso a nie lungo, treba povedat „male espresso“? To by sa ale dalo pochopit ako ristreto.

Ristreto
Príprava kávy je rovnaká, ako pri espresse, ale vody je zvyčajne len asi polovica (12-13 ml), to je asi tak do pol malej kávovej lyžičky, keď sa zapichne do spodu šálky.

Lungo
Príprava rovnaká, ako pri espresse, ale podáva sa do vačšej šálky. Spolu s kávou sa servíruje ďalšia nádobka obsahujúca horúcu vodu (88 stupňovú), ktorú konzument môže použiť podľa ľubovôle a urobiť si lungo také „dlhé“ ako mu chutí.

Ak teda poviete presso, pravdepodobne vám donesú lungo a veľmi často už aj zmiešané s vodou pričom je na baristovi, ktorý rozhodne „aké dlhé bude“. Ak máte radi lungo, tak je to takmer v poriadku. Prečo takmer? Pretože ideálne espresso sa pripravuje tak, že voda preteká cez kávu cca 25 sekúnd. Ak je to dlhšie, tak sa začínajú do kávy uvoľňovať aj nežiadúce látky. Ak barista pripravuje lungo tak, že len cez pomleté zrná nechá pretekať viac vody (tým pádom dlhšie), tak nedostanete to najlepšie možné, čo sa z danej kávy s danými prístrojmi v danej kaviarni dá dosiahnuť.

Ako to riešite vy? Ako si pýtate svoju obľúbenú kávu?

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Odber noviniek
RSS

2 komentáre k “Piccolo?”

  1. Ja osobne si espresso ani nedávam, najlepšie chuť kávy vycítim v doubleshote. A myslím že ak si vypýtam doubleshot alebo dvojité espresso tak by nemal nastať žiaden moment nepochopenia 🙂 ale akonáhle vidím možnosť filtrovanej kávy tak idem po nej 😀

    Odpovedať
    • Aj ja pijem skoro vždy doubleshot 🙂 Ale stále oveľa viac ludí uprednostňuje espresso pred filtrom, pričom filter má svoje čaro. Tej téme sa v budúcnosti povenujem…

      Odpovedať

Vložiť komentár