Filtrovaná káva

Rozoberiem, čo to filtrovaná káva je, ako sa pripravuje (video s popisom), aké chute môžeme v šálke očakávať, aká káva je vhodná na prípravu filtra a prečo.

Zalievaná káva, pour over, chemex, hario, filter

Všetko sú to takmer synonymá. Vo svete sa tento druh prípravy kávy označuje anglickým výrazom POUR OVER, čo sa dá preložiť ako zalievaná káva. Zalievanú si ale našinec predstaví ako “turka”. Rozdiel medzi pour over a turkom je v tom, že v tureckej káve zostanú pomleté zrná po celý čas ponorené v nápoji. Pri pour over voda cez pomleté zrná kávy pretečie a vo výslednom nápoji už nie sú. Na oddelenie pomletých zŕn od nápoja potrebujeme Filter a preto sa takto tento spôsob prípravy často označuje.

Chemex a Hario

Sú dve známe firmy, ktoré vymysleli vlastné nástroje na prípravu filtrovanej kávy a sú asi najrozšírenejšie.

Chemex

Chemex prišiel na trh s bankou, ktorá pripomína presýpacie hodiny. Stred zdobí drevená manžeta a na mieste ju drží kožená šnúrka. Dostupné sú rôzne veľkosti. A samozrejme filtre. Podrobný spôsob prípravy aj s videom uvediem nižšie, ale zjednodušene: do hornej časti sa vloží filter, do filtra sa nasype káva a zaleje sa horúcou vodou. Voda postupne pretečie do spodnej časti. Filter s použitou kávou sa vyhodí a nápoj sa podáva priamo z chemexu. Oproti tradičným prekvapkávaným kávam je rozdiel hlavne vo filtri. Prekvapkávané používajú veľmi tenké filtre. Chemex má filtre veľmi hrubé a tak vzniká veľmi čistý nápoj.

Hario

Podobný princíp prípravy ako chemex, ale design odlišný. Hario V60 Filtrovana kava s Hario v60vyzerá ako šálka s podšálkou s dierou v základni šálky, cez ktorú preteká dolu káva. Hario sa položí na hrnček, v ktorom chceme mať pripravenú kávu. Do hornej časti sa podobne ako v prípade chemexu vloží filter a doň pomletá káva. Káva sa zaleje horúcou vodou a pretečie do šálky. Filter je tenší ako pri chemexe, ale hrubší ako klasických prekvapkávacích strojoch. Obe firmy tvrdia, že ich design je lepší, pretože: uhol sklonu filtra, drážky…

 

Filtrovana kava s Hario v60 na salke Filtrovana kava s Hario v60

 

 

 

 

 

Aká káva je vhodná na prípravu filtrovanej kávy?

Filtrovaná káva môže byť pripravená z akejkoľvek praženej kávy, ale podľa môjho názoru sú svetlejšie kávy vhodnejšie. Svetlejšie pražená káva si zachováva na rozdiel od tmavšej viac aromatických charakteristík aj v chuti aj vo vôni. Daňou za to môže byť zvýšená acidita kávy. Acidita je pri príprave filtrovaním vo vysokej miere potlačená (oproti napr. espressu). Takže nepôsobí rušivo. Vhodnejšie sú podľa môjho názoru aromatickejšie kávy, ako napr. Papua Nova Guinea, alebo Kenya. Mletie kávy má byť hrubšie ako na espresso.

Čo čakať v šálke filtrovanej kávy?

Ak použijeme aromatickejšiu kávu s pôvodom a svetlé praženie, filtrovaná káva nás odmení krásnou vôňou a jemnou chuťou. Chemex odstraňuje aj prílišnú horkosť. Ak mám porovnať filter s espressom, tak espresso je krátky, ale veľmi intenzívny zážitok, filter je dlhý a oveľa jemnejší.  Filter sa hodí na relaxovanie a popíjanie s knihou, filmom…

Ako pripraviť filtrovanú kávu v chemexe (Video)

Pozrite si video a potom postup prípravy zhrnutý v pár bodoch.

  1. Vložiť filter do chemexu. 3 preloženia na stranu lemu a jedna vrstva na odvrátenú stranu.
  2. Prepláchnuť prázdny filter horúcou vodou. Vodu vyliať (odstráni sa možná papierová príchuť).
  3. Nasypať kávu do filtra pomletú na hrubšie ako espresso. S hrúbkou treba experimentovať: ak preteká voda prirýchlo, tak pomlieť na jemnejšie, ak pomaly, tak na hrubšie. Odporúčaný pomer je 1:17 – gram kávy na 17 gramov vody. Napr. na 3dcl 17.6 gramov kávy. Ak preferujete silnejšiu chuť pridajte kávu.
  4. Blooming – zalejeme kávu horúcou vodou (cca 90 stupňovou) len tak, aby sa práve ponorila (nie viac) a necháme ju 45 sekúnd kvitnúť. Káva začne uvoľňovať želané látky.
  5. Krúživými pohybmi zalejte kávu asi polovičným množstvom vody cieľového objemu. Ak chceme mať 3dcl, tak zalejeme asi 1.5dcl a počkáme kým pretečie.
  6. Keď časť vody pretečie, zalejeme druhou dávkou vody (ďalších 1.5 dcl).
  7. Počkáme, kým voda pretečie, filter s použitou kávou vyhodíme a podávame priamo z chemexu.

Zhrnutie

Chemex a Hario je ďaľší spôsob, ako si vychutnať svoju obľúbenú kávu trocha inak. Odporúčam vyskúšať aj zarytým espressoloverom. Na prvýkrát sa im bude zdať príliš slabá, ale ani olivy vám nechutili na prvýkrát. Postupne začnete objavovať nové svety. Dobré kaviarne tento spôsob prípravy ponúkajú. Ak si chcete filter robiť doma, tak Hario je lacnejšia voľba a Chemex trocha drahšia ale štýlovejšia. Ktorý spôsob je lepší? Ťažko povedať, pretože záleží na Vašej chuti. Enjoy!

Ak sa vám článok páčil, budem rád ak ho zozdielate na sieťach (použite tlačidlá dolu). Ak sa chcete niečo spýtat, alebo s niečím nesúhlasíte, alebo len povedať “bol som tu”, použite komentáre. Na všetky odpoviem pomerne rýchlo. Ak chcete byť o novom článku informovaní medzi prvými, prihláste sa do mailinglistu :o)

Dajte vedieť priateľom:
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Odber noviniek
RSS

Komentáre

6 Komentáre ku "Ako správne pripraviť filtrovanú kávu a čo čakať v šálke"

avatar
  Subscribe  
najnovšie najstaršie naviac hlasované
Upoznorni
Juro
Hosť

By som nemyslel že filtrovana káva je alternatíva, mam z filtra pocit ze musí narušiť chuť.

Hivar
Hosť

A co tak aeropress? Plati tiež, ze sa do neho hodí skôr svetlo prazena?